Відвідайте всі виставки

На фестини до Києва. Смачна історія крізь віки

На фестини до Києва. Смачна історія крізь віки
Дати: 11 червня – 20 липня 2025 р.
 
У Музеї історії міста Києва відкрився масштабний виставковий проєкт «На фестини до Києва. Смачна історія крізь віки», що має на меті продемонструвати розвиток міської гастрономічної культури від часів Київської Русі до сьогодення. Гастрономічна культура – це практичний інструмент виживання та вагоме культурне явище, що об’єднує покоління та формує ідентичність суспільства. Вона несе в собі пам’ять, цінності, символи і табу, що передаються через рецепти, традиції і досвід.
 
Які смакові уподобання мали кияни княжої доби? Чим частували гостей козацькі старшини? Якими були правила етикету у вишуканому товаристві Києва ХІХ ст.? На яких харчах доводилосявиживати містянам у буремні роки ХХ ст. і через що пройти у період сумнівних соціально-політичних експериментів радянського часу? Якою є сучасна українська кухня та які гастрономічніпринади нам вдалося зберегти до сьогодні?
 
Відповіді на ці питання завзято шукають як любителі київської старовини, так і фахові історики на сторінках кулінарних книг, поміж рядків рукописних рецептурників, у фрагментарних літописних згадках і яскраво забарвлених мініатюрах, а ще у містких керамічних горщиках, лискучих полив’яних мисках, дзвінких кришталевих келихах, у відблисках столового срібла і статечній білинí порцеляни, більше того, навіть у збережених на горищах, дещо надмірних, на сучасний мінімалістичний погляд, радянських сервізах.
 
Виставковий проєкт «На фестини до Києва. Смачна історія крізь віки» покликаний репрезентувати культуру споживання їжі й особливості гастрономіїу Києві від часів Русі до сьогодення через низку ключових аспектів, таких як: набір продуктів – місцевих і привізних; традиційний стіл і йогосервірування – від повсякденного до святкового; різноманіття рецептів – від сформованихзагальноісторичними тенденціями до самобутніх «київських»; а також соціально-культурнуеволюцію харчування від «домашнього» рівняприготування страв до становлення трендівресторанного бізнесу та «вуличної» їжі.

Почесна місія цього виставкового проєкту – осучаснювати історію та популяризувати київські гастрономічні традиції, роблячи їх простішими для наслідування відвідувачами Музею історії міста Києва та всіма поціновувачами української кухні. Разом із партнерами проєкту –  мережею супермаркетів NOVUS і кіностудією Film.ua – команда відтворила та зафільмувала п’ять відеорецептівстрав, що ілюструють різні історичні епохи – давньоруський кисіль, козацький борщ, котлета по-київському, київський торт і київська перепічка. У ролі зіркового шефа – відомий журналіст і ведучий телеканалу «1+1»Костянтин Грубич. Переглянути відео з відтвореними історичними рецептами можна буде безпосередньо на виставці, а також у соцмережах Музею історії міста Києва. Таким чином музейники прагнуть не лише зацікавити відвідувачів історією міської гастрономічної культури, а й спонукати до кулінарних експериментів, глибшого пізнання традицій, збереження та примноження власноруч нематеріальних культурних цінностей.
 
Графік роботи виставки: Ср.-Нд.: 12:00-19:00, Пн-Вт.: вихідні
Вартість квитків: 160/80 грн (повний/пільговий)
Місце: МВЦ Музею історії міста Києва, вул. Б.Хмельницького, 7, 3-й поверх

Додайте свій коментар

Made with love by TOP PROJECT LLC © 2023. All Rights Reserved
Privacy Policy / Terms of Use

ukUkrainian